De Ruyterhuis verbonden met Michiel de Ruyter

Bij de haven van Hellevoetsluis ligt het pand Michiel de Ruyterhuis. Op het eiland Voorne-Putten is Hellevoetsluis onlosmakelijk verbonden aan de naam Michiel de Ruyter. Met zijn bijnaam Bestevâer, ofwel grootvader, is hij één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. Michiel de Ruyter gebruikte de haven van Hellevoetsluis intensief. Bevoorrading, goederen en personen werden vervoerd van en naar Hellevoetsluis en de beroemde marinevloot lag toen regelmatig iets verderop voor de kust.

 

Op 16 augustus 1675 verlaat De Ruyter, op de “Eendracht Nederlanden”, Hellevoetsluis voor de laatste keer om oorlog te voeren tegen de Fransen in de Middellandse Zee.  Op 22 april 1676 wordt hij in de Straat van Messina door een kogel getroffen. (Hij zou hierbij een deel van zijn been en zijn voet verloren hebben, zoals veel later bij schouwing van de kist bleek.) Zeven dagen later sterft hij.

Gebalsemd en in een loden kist werd De Ruyter op 29 januari 1677 aan boord van zijn eigen schip bij Hellevoetsluis aan land gebracht. De volgende dag begon zijn laatste reis naar Amsterdam. Het gerucht gaat dat hij kort in het Hellevoetse Ruyterhuis opgebaard zou hebben gelegen.

 
Een prachtige blikvanger voor de hedendaagse 'zeelieden' en andere toeristen
Eind 2012 werd besloten het Michiel de Ruyterhuis om te toveren tot een horecalocatie. Een blikvanger en aanwinst voor de vesting van Hellevoetsluis waar de hedendaagse zeelieden net als Michiel de Ruyter graag de Hellevoetse vesting bezoeken.

In juni 2013 opent Restaurant De Ruyterhuis dit unieke, historische pand voor haar publiek om te genieten van deze prachtige ambiance en haar culinaire verwennerijen.